6/2/11

Πρεμιέρα της Λέσχης Κινηματογράφου

Επικοινωνία:
e-mail lesxikinimatografou@gmail.com
Facebook "Λέσχη Κινηματογράφου Παμμικρασιατικού Συδέσμου Πατρών"
τηλ.επικοινωνίας 6932766373 
μέσω skype ως pchionidis

   Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις – προβολές της Λέσχης Κινηματογράφου του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, το βράδυ της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ.
  
Η αίθουσα γέμισε από νωρίς από Πατρινούς πολίτες που περίμεναν με αγωνία να γευτούν την διαφορετικότητα και την νέα άποψη περί κινηματογράφου και της νέας μορφής διοργάνωσης ενός πολιτιστικού γεγονότος.
   Οι θεατές μέχρι να αρχίσει η προβολή των ταινιών, παρακολουθούσαν ένα slight show από τις φωτογραφίες των ταινιών που θα προβληθούν σε όλη την σαιζόν ενώ από τα ηχεία της αίθουσας ακουγόταν τα μουσικά θέματα των ελληνικών ταινιών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μια δημιουργία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Στο δεξί τμήμα της αίθουσας περιεργαζόταν την έκθεση κόμικς με τίτλο "Το σεντούκι αναμνήσεων από τα παιδικά χρόνια ανοίγει" που γίνεται με την υποστήριξη της ομάδας συλλεκτών www.mycomics.gr, έτσι υπήρξε η κινηματογραφική «ατμόσφαιρα» στην αίθουσα δημιουργώντας την αμεσότητα  στους θεατές ως συμμετέχοντες και όχι ως ξεροί παρατηρητές και «καταναλωτές» εικόνων.

   Πριν το ξεκίνημα των προβολών, μίλησε ο Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών κ. Σπύρος Κατηφόρης, για την ιστορία και την παράδοση του Συνδέσμου που ξεκίνησε το 1923, για τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις του, την κοινωνική και πολιτιστική δράση του Συνδέσμου καθώς και τα προβλήματα της περιοχής των Προσφυγικών, τελειώνοντας αναφέρθηκε στη νέα προσπάθεια της Λέσχης Κινηματογράφου που είναι ένας ανοικτός κινηματογραφικός «διάλογος» του Παμμικρασιατικού με το κοινό της Πάτρας.
 
  


   Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Λέσχης Κινηματογράφου κ. Παναγιώτης Χιονίδης αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του προγράμματος, στην εναλλακτική μορφή της διοργάνωσης που θα περιλαμβάνει όλες τις μορφές κινηματογράφου (ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών καθώς και animation, video art κ.λ.π), στις πολυποίκιλες εκδηλώσεις (εικαστικές, θεατρικά και ποιητικά δρώμενα και μουσικές εκδηλώσεις) που στόχο θα έχουν να αναδείξουν τους Έλληνες σκηνοθέτες και το τοπικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη που είναι σημαντικό στις μέρες μας.


Ακολούθησαν οι προβολές των ταινιών  «ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ» σε σκηνοθεσία: Έλλη Ζερμπίνη (διάρκεια 27΄ ντοκιμαντέρ 2009. Βραβείο Κοινού στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) και  «ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ» σε σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου (Διάρκεια 60΄ ντοκιμαντέρ 2009).

Στο τέλος των προβολών οι θεατές χειροκροτούσαν, δείχνοντας με αυτή την κίνηση την επιδοκιμασία τους στην «γέννηση» ενός εναλλακτικού πολιτιστικού θεσμού στην πόλη μας, δίνοντας ραντεβού για κάθε Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα προβολών του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πάτρας (Φωκαίας 26, πλατεία Ελευθερίας).


Η Ομάδα της Λέσχης

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/2/11, 9:03 π.μ.

    Πολύ καλή προσπάθεια, αξίζουν σίγουρα συγχαρητήρια στην ομάδα της λέσχης για την τόσο σημαντική και αξιόλογη δουλεία που έκαναν, αλλά που και σίγουρα θα συνεχίσουν να κάνουν. Όσο για τα δυο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν και τα δυο ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ επίκαιρα. Το μεν πρώτο θίγοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής και του νέου τρόπου ζωής, που είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος που καθίστα την ζωή στις μεγαλουπόλεις πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη, και τις προσπάθειες που γίνονται από συλλογικότητες ατόμων, οι οποίες τις περισσότερες φόρες χαρακτηρίζονται ως γραφικές και αστείες, όπως για παράδειγμα αυτή των ποδηλατών στην Θεσσαλονίκη, να προωθήσουν την χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο κυκλοφορίας που θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας αλλά και θα μείωνε αισθητά την εκπομπή των επικίνδυνων και ρυπογόνων σωματιδίων από την καύση στα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς. Όσο για το δεύτερο ντοκιμαντέρ, εξίσου πάρα πολύ καλό .Οι φίλοι του γιάννη του αγγελάκα ανάμεσα τους και εγώ, πιστεύω να έμειναν όλοι απόλυτα ευχαριστημένοι γιατί ακόμα μια φορά μας πρόσφερε την δυνατότητα να συνταξιδέψουμε μαζί του μέσα από τα τραγούδια που ακούσαμε και τα πλάνα και τις σκηνές που είδαμε στο ντοκιμαντερ. Ένα ταξίδι που δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ.....Ένα ταξίδι που τελικά θα μας οδηγήσει στο να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω την ίδια μας την ΖΩΗ, που καθημερινά είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο μας την κομματιάζουν και τελικά μας την κλέβουν...Ένα ταξίδι…, γιατί όλα είναι δρόμος, όλα είναι ένα ταξίδι.

    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
    ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

    Νικος,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Νίκο σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου, το κείμενο σου αντικατοπτρίζει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους έκανα τη Λέσχη. Ελπίζω να μας έρχεσαι τακτικά και εγώ απο την πλευρά μου θα προσπαθήσω να μην χάσω την εμπιστοσύνη σου.
    Καλή τύχη στο πείραμα της Λέσχης. Φιλικά Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή