7/2/11

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου

ώρα  έναρξης προβολών 8.30μ.μ – είσοδος ελεύθερη




Προλογίζει: ο Πρόεδρος του παραρτήματος Πατρών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Αλίντα Δημητρίου - Διάρκεια: 98’ Ντοκιμαντέρ Έτος Παραγωγής: 2009 Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Γρίβας, Αφροδίτη Νικολαΐδου - Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη. Παραγωγός: Αλίντα Δημητρίου


Υπόθεση: Στην ταινία "Η ζωή στους βράχους" τριάντα τρεις γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν αυτές και οι οικογένειες τους μετά την υπογραφή της Βάρκιζας στις 2 Φεβρουαρίου 1945. Από αυτές τις γυναίκες, άλλες πήγαν στο Δημοκρατικό Στρατό για να σωθούν, ενώ άλλες συνελήφθηκαν και είτε φυλακίστηκαν είτε τις έστειλαν εξορία. Πρόθεση της ταινίας είναι να αποκαλύψει το ρόλο μιας κοινωνικής ομάδας «χωρίς φωνή» ο οποίος αγνοείται από την επίσημη γραπτή ιστορία. Ο νεότερος κλάδος της «προφορικής ιστορίας» ερευνά τις ζωντανές μαρτυρίες των μη επωνύμων, μαζί και τις βιωματικές εμπειρίες τους, για να φωτίσει πληρέστερα το παρελθόν και τις δυναμικές της ιστορίας που δε μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν. Στην ταινία αυτή, η ομάδα «χωρίς φωνή» είναι οι Γυναίκες.

ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Αγαπητέ φίλε και φίλη,
Η αποψινή προβολή της ταινίας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον «Παμμικρασιατικό». Πέρα των άλλων ξεχωρίζουν δύο λόγοι που συνδέονται άμεσα με τη συνοικία των Προσφυγικών.
Από τα Προσφυγικά καταγόταν ο Νικήτας Πολυκράτης-Καπετάν Νικήτας (ο ανδριάντας του δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας), ηρωικό στέλεχος του ΚΚΕ, καπετάνιος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και του Δ.Σ.Ε. Δολοφονήθηκε και έπεσε ηρωικά το 1949, χωρίς να δηλώσει υποταγή στα στρατεύματα του ιμπεριαλισμού και τους μοναρχοφασίστες.
Επίσης στα Προσφυγικά εκτελέστηκαν από τους ΝΑΖΙ κατακτητές το 1943, στο γνωστό μπλόκο, 63 παλικάρια. Οι Προσφυγικιώτες συνέβαλαν με το αίμα τους στον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.


Με αφορμή τα παραπάνω έχει αξία να σταθούμε σε ορισμένα ζητήματα της επικαιρότητας:
1. Η καπιταλιστική κρίση και βαρβαρότητα, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έχουν τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, απαιτούν τη Λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση. Σήμερα δεν έχουμε κατοχή, ούτε τα αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται απέξω, ούτε την κρίση τη δημιουργεί το χρέος. Τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, με τη ουσιαστική συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων με στόχο να ενισχύσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.


Οι εξεγέρσεις των λαών της Τυνησίας και της Αιγύπτου ξαναφέρνουν στη μνήμη το σύνθημα-κάλεσμα του ΕΑΜ στο λαό της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει, ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».


Σήμερα όπλο μας είναι η οργάνωση και ο ενιαίος αγώνας εργατών-αγροτών-αυτοαπασχολουμένων ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, ο αγώνας για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Για αυτό το λόγο συγκροτούμε Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα και Αλληλεγγύης. Συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και την ΠΑΣΕΒΕ. Εμπνεόμαστε από το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Θα συμμετέχουμε μαζικά και ενεργά στην απεργία στις 23/2 και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Γεωργίου στις 11:00 το πρωί.


2. Καταγγέλλουμε την ένταση του αντικομμουνισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορίας από την Ε.Ε. και της κυβερνήσεις της Ευρώπης. Αυτά προωθούν στη χώρα μας τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Παίρνουν μέτρα για να ποτίζουν τα παιδιά μας με ψευτιές και το δηλητήριο της υποταγής. Λίγο-πολύ αθωώνουν τους ΝΑΖΙ και τους φασίστες με την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού. Προσβάλλουν τους ηρωικούς νεκρούς μας, αφού τους εξισώνουν σαν εγκληματίες με τους φασίστες. Αναγορεύουν τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες σε έγκλημα και τρομοκρατία.


Στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν τους λαούς και να απαγορεύσουν, σαν «τρομοκρατική», κάθε ριζοσπαστική λαϊκή δράση. Αποδεικνύουν το φόβο τους και την αγωνία τους για να σώσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης που σαπίζει.


Τονίζουμε για ακόμα μια φορά, δε θα τους αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια τους.
Δήλωση υποταγής στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφουμε.


Με αυτές τις σκέψεις και προβληματισμούς, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή προβολή. Σας καλούμε να στηρίξετε τη δράση του «Παμμικρασιατικού» και τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα στα Προσφυγικά. Ο «Παμμικρασιατικός θα είναι στην πρώτη γραμμή του ΑΓΩΝΑ.   


ΠΑΤΡΑ,11/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου