18/12/12

«Η κωμωδία στα χρόνια της κρίσης»

  “Άλαλα τα χείλη των ευσεβών σινεφίλ» ήταν μετά την μεταμεσονύκτια προβολή το περασμένο Σάββατο που διοργάνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας στην αίθουσα του «Περί Τεχνών» (Αράτου & Κανακάρη) με θέμα την «θλίψη μετά τον έρωτα». Ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών που ύμνησαν τον έρωτα και όλες τις «παρενέργειες του».
    Ρηξικέλευθη πάντα η ομάδα της Λέσχης Κινηματογράφου και με την πίστη πως το «κακό» το αντιμετωπίζεις καλύτερα σαν γελάς με αυτό (μεγάλος διδάσκαλος του είδους ο Αριστοφάνης),  την Πέμπτη 20/12 στις 9 μ.μ. με ταινίες μικρού μήκους που ειρωνεύονται το μνημόνιο, που γελάν με τα σοβαροφανή καμώματα «τους» (μαζί τα φάγαμε…., λεφτά υπάρχουν…), που φτύνουν κατάμουτρα όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια που βιώνουμε, αλλά και γελώντας με τα δικά μας κατορθώματα στην καθημερινότητα θα μας μυήσει η Λέσχη Κινηματογράφου στην μυσταγωγία του όταν το κακό είναι αναπόφευκτο τουλάχιστον δεν σκύβουμε ο κεφάλι αλλά «χαμογελώντας τους κάνουμε να ανησυχούν».
   Να μην ξεχνάμε πως η είσοδος στις προβολές είναι πάντα ελεύθερη και πως οι θεατές έχουν έκπτωση 20% στις εκδόσεις του «Περί Τεχνών»

   Ειδικά αυτή την Πέμπτη θα υπάρχει πριν την κινηματογραφική προβολή ένα θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα αμέσου δράσεως «Παιζω-δρώμιο». Ενώ μετά το δρώμενο θα μας εξηγήσει η καθηγήτρια Οικονόμου Γιώτα θα μας εξηγήσει γιατί η κωμωδία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.
(Το «Παιζω-δρώμιο», είναι μια θεατρική ομάδα πολλά υποσχόμενη, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς που πρωτοεμφανίστηκαν στην πόλη μας την περασμένη άνοιξη με την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο ντετέκτιβ Φάρσας», που παίχτηκε σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της πόλης μας. Είναι ανοικτή σε κάθε πρόσκληση και πρόκληση που μπορεί να αποτελέσει δημιουργικό ερέθισμα για τα μέλη της!!!! Στη θεατρική παρέμβαση θα συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι: Ανδριοπούλου Γεωργία, Βλάχος Γιάννης, Γκίκα Ελένη, Ζαχαροπούλου Γεωργία, Μπακαστάθης Θανάσης, Οικονόμου Γιώτα, Παπασωτηροπούλου Τίνα, Τσίγκα Δήμητρα .)

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Τίτλος προβολής: «Η κωμωδία στα χρόνια της κρίσης»
       Δρώμενο από την θεατρική ομάδα αμέσου δράσεως «Παιζω-δρώμιο»
Προλογίζει η Οικονόμου Γιώτα, φιλόλογος

«ΤΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΦΥΛΟ» σκηνοθ. Φώτης Βελέντζας, 3’ 44’’ μικρού μήκους, 2011
Πέντε άντρες περιμένουν έξω από το γραφείο του γιατρού. Μια γυναίκα τραβάει την προσοχή τους.
«ΕΛΕΝΗ» σκηνοθ. Στέργιος Πάσχος, 12’ μικρού μήκους, 2011
Η Ελένη βαριέται, και όταν η Ελένη βαριέται φοβερά πράγματα συμβαίνουν γύρω της. Μια φάρσα για τους «μικρούς θανάτους» που χρειάζεται ένα ζευγάρι προκειμένου να υπάρχει.



«Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ»  σκηνοθ. Θοδωρής Βουρνάς, 10’ 40’’ μικρού μήκους, 2011
Ο Μάκης και ο Ανέστης πίνουν τον φραπέ τους και κάνουν σχέδια για τη μεγάλη κομπίνα που θα τους αλλάξει τη ζωή. Μια φορά την εβδομάδα η Μαρία, γυναίκα του Ανέστη, θα «επισκέπτεται» το αφεντικό τους σε αντάλλαγμα ένα μαγαζί. Ποια είναι η λεπτή γραμμή μεταξύ ηθικής και συμφέροντος ?
«92% Η Ανεργία Στους Ηθοποιούς!!!» - Διάρκεια 7’ 28’’
Ένα μελλοντικό θρίλερ για τον κόσμο του θεάτρου
«TO XΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ» σκηνοθ. Λάζαρος Ανδριώτης, 24’ μικρού μήκους, 2012
H διαδρομή ενός χαρτονομίσματος των 50 ευρώ αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που το συναντούν, ενώ το ίδιο οδεύει προς την αυτοκαταστροφή.
«ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» σκηνοθ. Γιάννης Ρεβίνθης, 9’ 34’’ μικρού μήκους, 2012
Τρεις φίλοι γυρνάνε στο σπίτι τους μεθυσμένοι  μετά από μια έντονη βράδια σε ένα μπαρ, στον δρόμο για να φτάσουν  τρακάρουν και έχουν ακαριαίο θάνατο. Την ώρα που είναι να περάσουν στην άλλη ζωή ζητάνε από έναν άγγελο να τους επιτρέψει  να παραμείνουν οι ψυχές τους στην γη για δυο μέρες ακόμα. H ευχή τους πραγματοποιείται, και προσπαθούν στο χρόνο που τους έχει απομείνει να κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα η μήπως ΟΧΙ…………..
«VICIOUS CIRCLE» σκηνοθ.  Σωτήρης Γεωργαντάς, 5’ 57’’ μικρού μήκους, 2012
Μια συνηθισμένη μέρα, ένας συνηθισμένος άντρας πηγαίνει στη δουλειά του. στο δρόμο όμως κάποιοι άνθρωποι τον μπερδεύουν με έναν υποψήφιο πολιτικό και τον αρχίζουν στο κυνήγι με σκοπό να τον δείρουν. Αυτή η συνηθισμένη μέρα δεν είναι πια συνηθισμένη.

«ΔΙΛΕΠΤΟ» σκηνοθ.  Μιχάλης Λυγκιάρης, 2’ μικρού μήκους, 2011
Ένας άστεγος έχει μαζέψει λεφτά για να αγοράσει ένα σάντουιτς... είναι όμως αυτό αρκετό;



«ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ» σκηνοθ. Δημήτρης Κουκάς, 3’ 8’’ μικρού μήκους, 2011
Ο Άγγελος οδηγεί προς το σπίτι του, όμως η φίλη του που τον περιμένει έχει ένα άσχημο προαίσθημα. Είναι το προαίσθημά της που θα δημιουργήσει ό,τι επακολουθεί, ή απλά η μοίρα έχει προσχεδιάσει τα πάντα για όλους…;

Επικοινωνία  lesxikinimatografou@gmail.com
Αίθουσα προβολών: στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού "Περί Τεχνών" - Αράτου & Κανακάρη 65
Με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού "Περί Τεχνών"
Την υποστήριξη του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας
www.independent.gr
Με χορηγό επικοινωνίας Cineek magazine, Περιοδικό για τον εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr
καλλιτεχνικός υπεύθυνος Χιονίδης Παναγιώτης (skype ως pchionidis )


Και για φέτος θα τελειώσουμε την  ΠΕΜΠΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

     Τίτλος προβολής: «..και θα πεις και ένα τραγούδι..»

«ΓΚΑΙΝΤΕΣ ΛΑΛΟΥΝ» σκηνοθ. Δημήτρης Κιτσικούδης, 30’ ντοκιμαντέρ, 2012
Ένα μουσικό εθνογραφικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην γκάιντα και τους γκαϊντατζήδες του Έβρου. Παλαιοί γκαϊντατζήδες θυμούνται, νέοι μουσικοί αναζητούν το όργανο, τις μουσικές του και αναρωτιούνται: Θα συνεχίσουν οι γκάιντες να λαλούν;



«ΒΛΑΣΤΟΙ ΤΟΥ ΜΕΡΩΝΑ» σκηνοθ. Βαγγέλης Καλαϊτζής,  75’ ντοκιμαντέρ, 2011
Στο μικρό χωριό του Μέρωνα, στο ορεινό Ρέθυμνο της Κρήτης, ο πολιτιστικός σύλλογοςαναβιώνει ξεχασμένες παραδόσεις καταφέρνοντας έτσι να φέρει κοντά στις νέες γενιές τη σοφία των προγόνων. Έτσι τον Αύγουστο του 2011 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα διοργανώνει το 1ο Μουσικό  Διδασκαλείο με αφορμή τους 40 και πλέον μαθητές Κρητικών μουσικών οργάνων του χωριού. Τρείς αξιόλογοι μουσικοί μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους μαθητές, εκ των οποίων ο Δημήτρης Σγουρός,  άριστος γνώστης της βυζαντινής σημειογραφίας, έχει αποκρυπτογραφήσει τραγούδια της Κρήτης του περασμένου αιώνα μέσα από τα μοναδικά χειρόγραφα του πατέρα της λαογραφίας Παύλου Βλαστού και τα βγάζει στο φώς να ακουστούν. Η ταινία παρουσιάζει τις αξίες και το ήθος της γνήσιας Κρητικής μουσικής. Όπως ο Παύλος Βλαστός ονειρευότανε και έλεγε: «Αι σοφαί συμβουλαι του λαού μας, αι βραχειαι γνώμαι του, τα πλήρη υψηλής εννοίας άσματά του, είναι τόσοι ηθικοί μαργαρίται, τόσοι διδακτικοί αδάμαντες, τόσαι αρχαϊκαι αποκαλύψεις και πολύτιμα ευρήματα, ώστε δεν πρέπει να απολεσθώσιν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου