1/3/12

«…το άλλο μισό του ουρανού είναι πολύ λίγο…»


Η Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας στηρίζει και προωθεί το σινεμά των ιδεών και των χαρακτήρων, το σινεμά των ποιητικών εικόνων, που άλλοτε τρυφερά και άλλοτε βίαια αναγνωρίζουμε τη δική μας πραγματικότητα, ταινίες που «γεννήθηκαν» ως εξαιρέσεις και ακόμα κι όσες έγιναν κατόπιν «κανόνας», η επιστροφή λοιπόν  του κινηματογράφου της κοινωνίας.
   Η ομάδα της Λέσχης πιστεύει το άγγιγμα της κάθε ταινίας που παρουσιάζει, ξυπνά μνήμες, αφυπνίζει συνειδήσεις, θα προκαλέσουν τις αισθήσεις, έχοντας μια αέναη  φιλοδοξία πως ένα ακόμη ξεκίνημα της άνοιξης να  χαιρετιστεί με αγωνιστική αισιοδοξία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μια τέτοια προσπάθεια ξεκινάει από το χώρο του ΑΣΤΟ, βάζοντας παράλληλα μια σειρά σύγχρονα ερωτήματα όσον αφορά την τέχνη στη σύγχρονη εποχή.

   Είσοδος ελεύθερη (σχεδόν…)
Οι θεατές αντί για εισιτήριο να φέρνουν ένα βιβλίο και όταν θα φεύγουν θα παίρνουν ένα άλλο βιβλίο κάνοντας πράξη την πολιτιστική  ανταλλαγή.

   Σε μια προσπάθεια να προβληματίσει το κοινό της πόλης αλλά και να το σοκάρει με τη ρεαλιστικότητα των κινηματογραφικών εικόνων, όπως πολύ καλά γράφει ο Μπρεχτ «..η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά μα σαν φακός να μεγεθύνει..». Όταν η ανεργία θερίζει και τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα που επιβάλλονται γυρνάν τον κόσμο σε μεσαιωνικές εποχές πως μπορούμε να μιλάμε για ψεύτικες ευτυχίες, για όμορφες μα και ταυτόχρονα πλαστές στιγμές της καθημερινότητας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Λέσχης Κινηματογράφου για το τι θα προβάλει την ερχόμενη Πέμπτη.
   Με αντικομφορμιστική διάθεση, ξεφεύγοντας από «λάιφ στάιλ» λογικές που το μόνο που κάνουν είναι το μοίρασμα της μιζέριας, αφιερώνει την προβολή της Παρασκευής 8 Μαρτίου στη γυναίκα, στο άλλο μισό του ουρανού.

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ώρα προβολής 21:00
«The veil» Ömer Çaçan  Τουρκία  7’ μικρού μήκους, 2009
«Το Πέπλο» είναι μια ιστορία γυναικών που έγιναν μητέρες ενώ ήταν οι ίδιες ακόμη παιδιά. Μια ιστορία ενός ατελείωτου κύκλου απελπισίας που καταλήγει να είναι το πεπρωμένο. Μια ιστορία σιωπηλής συναίνεσης. Η Σεμίλ ζει σε ένα πλίνθινο σπίτι σε ένα μακρινό χωριό. Η ιστορία της τελειώνει μια μακριά σκοτεινή νύχτα και μια μακριά σκοτεινή νύχτα ξεκινά και πάλι.

                             ΝΟΡΜΑ ΡΕΙ
Διάρκεια: 110’ – Σκηνοθεσία: Martin Ritt      -  Πρωτ.: Sally Field, Beau Bridges
Μια ανώνυμη εργάτρια σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ανακαλύπτει τον κρυφό συνδικαλιστή που έκρυβε μέσα της όταν αποφασίζει να βάλει τέλος στις αδικίες και απολύσεις που διαπράττονται εις βάρος των συναδέλφων της και να ηγηθεί ενός συνδικάτου που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Αποτέλεσμα της πράξης αυτής ήταν η πραγματική Νόρμα Ρέι (ονόματι Κρίσταλ Λι Σάτον) να γίνει λαϊκή ηρωίδα και η Σάλι Φιλντ, που την υποδύθηκε στο σινεμά, να κερδίσει Οσκαρ.

Στο κέντρο της πόλης με προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο (σχεδόν), οι θεατές θα γίνουν μάρτυρες ενός «άλλου κινηματογράφου». Προβολές 2 Πέμπτες το μήνα στις 9 μ.μ στην αίθουσα προβολών του ΑΣΤΟ Βαλτετσίου 3 - (παράλληλος της Καρόλου, μεταξύ Κορίνθου & Μαιζώνος).

1) Θα μοιράζετε έντυπο ενημερωτικό υλικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Π και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με στόχο την προώθηση της προσφοράς αιμοδοσίας και αιμοπεταλίων
2) Η «animatic vision creative shop» http://www.animatic-vision.gr/comicsshop  προσφέρει στους θεατές, ιλουστρασιόν αφίσες κόμικς 35χ50  («animatic vision comics shop», Ηφαίστου 14, Πάτρα)

Να τονισθεί πώς πριν την προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας θα προβάλετε μια μικρού μήκους ταινία από τα Βαλκάνια και η οποία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας www.independent.gr

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων προβολών είναι:

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ώρα προβολής 21:00
«The freedom» Artan Maku  Αλβανία  15’ 10’’ animation 2011
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ
Διάρκεια: 113' - Σκηνοθεσία: Fernando León de Aranoa
Σενάριο: Fernando León de Aranoa, Ignacio del Moral – Πρωτ.: Javier Bardem, Luis Tosar, José Ángel Egido, Nieve de Medina, Enrique Villén.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα προβολής 21:00
«Nina please»  Barbara Vekaric  Κροατία 15’ μικρού μήκους, 2010
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ’ - Σκηνοθεσία: Marc Forster
Πρωτ.:  Billy Bob Thornton, Halle Berry, and Heath Ledger

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα προβολής 21:00
«Pigfoot 0,75 €/kg» Marin Stefan, Rares Neagu Ρουμανία 7’ 42’’ μικρού    μήκους, 2011
ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ - Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς.
Πρωτ.:  Χοσέ Γκαρσία, Κάριν Βιαρ, Ζορντί Μονφίλ, Ούλριχ Τουκούρ, Ολιβιέ Γκουρμέ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με την συνεργασία του Αντιεφυσηχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων-επικοινωνούμε. http://astopatras.gr
Με την υποστήριξη του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας www.independent.gr
Χορηγός επικοινωνίας Cineek magazine Περιοδικό για τον εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

καλλιτεχνικός υπεύθυνος Χιονίδης Παναγιώτης
(επικοινωνία e-mail lesxikinimatografou@gmail.com η μέσω skype ως pchionidis )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου