10/2/12

Πρεμιέρα της Λέσχης Κινηματογράφου Πάτρας

   Μια έκπληξη περίμενε τους συντελεστές της Λέσχης Κινηματογράφου Πάτρας όταν είδαν τους θεατές να είναι έξω από την πόρτα του ΑΣΤΟ από τις 20.30, μισή ώρα πριν ξεκινήσουν οι προβολές. Ανυπόμονοι αλλά και ενθουσιασμένοι, να αστειεύονται αλλά και να κρατούν από ένα βιβλίο στο χέρι!

   Οι πόρτες άνοιξαν και η αίθουσα γέμισε αμέσως. Οι θεατές αντί για εισιτήριο αφήναν στο πάγκο έξω από την αίθουσα από ένα βιβλίο. Το σύνθημα έπεσε: εδώ είναι η δικιά σας Λέσχη Κινηματογράφου.
   Δεν χρειάστηκε καμιά οδηγία, το έντυπο πρόγραμμα μοιράστηκε χέρι – χέρι από τους ίδιους τους θεατές. O υπεύθυνος της Λέσχης κ. Χιονίδης Παναγιώτης καλωσορίζοντας τον κόσμο έδωσε το δίσκο με τη ρακή σε έναν από τους θεατές και μετά χέρι χέρι πέρασε από όλους. Γιορτή ανθρώπων που αρχίζουν να παίρνουν στα χέρια τους τη ζωή με αυτοδιαχείριση, με πειθαρχία και αλληλεγγύη.
    Τονίστηκε επίσης ότι είναι από τις σπάνιες φορές που για ένα πολιτιστικό γεγονός δεν φτιάχτηκε  ούτε αφίσα ούτε αφισοκόλληση αλλά έγινε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  και φυσικά από την προώθηση των e-mails της Λέσχης Κινηματογράφου.

   Ακολούθως τα φώτα χαμήλωσαν και από τα ηχεία ακούστηκε το Bella ciao με την φωνή του Υβ Μοντάν και ακολούθως προβλήθηκε μια μικρής διάρκειας ταινία, που έφτιαξε η Ομάδα της Λέσχης, με αποσπάσματα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και με μουσική υπόκρουση   από την ταινία «Τοπίο στην ομίχλη». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την προβολή των ταινιών:  «1,2 εκατομμύρια παιδιά» της Έφη Παππά 3’ 22’’ animation 2010 και ‘ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ» - Σκηνοθεσία: John Ford, πρωτ.: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon.

   Στο διάλειμμα οι θεατές κάναν κυριολεκτικά πράξη την υπόσχεση της Λέσχης για πολιτιστική ανταλλαγή. Αντάλλαξαν μεταξύ τους τα βιβλία που είχαν φέρει, αντί για εισιτήριο. Επιτακτική η ανάγκη να ξεπερασθεί ο ελιτισμός και η απαθής πολυτέλεια παλιότερων εποχών. Άλλωστε τα συναισθήματα εάν δεν μοιράζονται, δεν έχουν νόημα.
   Κοινή διαπίστωση του κόσμου ήταν να ξανά - έρθουν κοντά οι «καρδιές των ανθρώπων» ως αντίσταση στα σημεία των καιρών. Μέσα στο «κρύο» του Φλεβάρη «εγκυμονείται» η άνοιξη της κοινωνίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και εν τέλει της χώρας μας.

   Στόχος της Λέσχης Κινηματογράφου να μιλήσει στο κοινό μέσα από τις «σκληρές» κινηματογραφικές εικόνες για την ανεργία, τη μετανάστευση, τον αποκλεισμό, με  την ανέχεια αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες για καλύτερη ζωή, να «μιλήσει» δηλαδή ανοιχτά με το σκληρό λεξιλόγιο της πολιτικής.

   Όταν η προβολή τέλειωσε, μοιράσθηκε στους θεατές ενημερωτικό υλικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Π & της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και Αιμοπεταλίων καθώς και  ιλουστρασιόν αφίσες κόμικς μαζί με την 1η ανθολογία κόμιξ Ελλήνων δημιουργών «Happy Revolver, προσφορά της «Animatic vision creative shop» http://www.animatic-vision.gr/comicsshop  μια ανεξάρτητη εκδοτική κίνηση του Πατρινού Γιώργου Μελισσαρόπουλου (Meliss) και τα οποία είναι διαθέσιμα πια  μόνο στο «animatic vision comics shop», Ηφαίστου 14, Πάτρα.

Το επόμενο «ερωτικά συνωμοτικό» ραντεβού είναι για την
ΠΕΜΠΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ώρα προβολής 21:00
«Where is your head ?»  Nenko Genov  Βουλγαρία  7’ μικρού μήκους, 2010
ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ 

Διάρκεια: 120' - Σκηνοθεσία: Sydney Pollack
Σενάριο: Horace McCoy (μυθιστόρημα "They Shoot Horses, Don't They?"), James Poe, Robert E. Thompson. Πρωτ.: Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young, Red Buttons.
Τις σκοτεινές μέρες τις οικονομικής κρίσης, οι ‘χορευτικοί μαραθώνιοι’ αποτελούσαν έναν τρόπο για να διαγωνιστούν οι απελπισμένοι άνθρωποι με σκοπό τα χρηματικά έπαθλα. Το θέαμα κρατούσε μέρες, καθώς οι διαγωνιζόμενοι πίεζαν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια της εξάντλησης, ενώ το βάρβαρο κοινό παρακολουθούσε στοιχηματίζοντας χρήματα για σπορ ή κέρδος...

Να τονισθεί τέλος πώς πριν την προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας θα προβάλλεται μια μικρού μήκους ταινία από τα Βαλκάνια και η οποία προβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας www.independent.gr


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (σχεδόν…)
Οι θεατές αντί για εισιτήριο θα φέρνουν ένα βιβλίο και όταν θα φεύγουν θα παίρνουν ένα άλλο βιβλίο κάνοντας πράξη την πολιτιστική  ανταλλαγή.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο blog www.lesxi-kinimatografou.blogspot.com
Επικοινωνία  lesxikinimatografou@gmail.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αίθουσα προβολών στο χώρο του ΑΣΤΟ Βαλτετσίου 3 - (παράλληλος της Καρόλου, μεταξύ Κορίνθου & Μαιζώνος)

Με τη συνεργασία του Αντιεφυσηχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων-επικοινωνούμε. http://astopatras.gr και
Την υποστήριξη του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας www.independent.gr
Με χορηγό επικοινωνίας Cineek magazine, Περιοδικό για τον εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

καλλιτεχνικός υπεύθυνος Χιονίδης Παναγιώτης
(skype ως pchionidis )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου