29/1/12

Πρόγραμμα προβολών

Είσοδος ελεύθερη (σχεδόν…)
Οι θεατές αντί για εισιτήριο να φέρνουν ένα βιβλίο και όταν θα φεύγουν θα παίρνουν ένα άλλο βιβλίο κάνοντας πράξη την πολιτιστική  ανταλλαγή.
      
                  

μια σειρά από εκπλήξεις θα περιμένουν τους θεατές στη πρεμιέρα όπως
--Ρακή από το ορεινό χωριό Μέρωνα του Ρεθύμνου θα προσφερθεί στους θεατές για το καλωσόρισμα.
--Επιπλέον θα μοιράζεται έντυπο ενημερωτικό υλικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Π και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με στόχο την προώθηση της προσφοράς αιμοδοσίας και αιμοπεταλίων.
--Τέλος θα προσφερθουν στους 60 πρώτους θεατές, ιλουστρασιόν αφίσες κόμικς (35Χ50) και την 1η ανθολογία κόμιξ Ελλήνων δημιουργών: «Happy Revolver»…Δωρεάν!


     ΠΕΜΠΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ώρα προβολής 21:00

«1,2 εκατομμύρια παιδιά»  Έφη Παππά  Ελλάδα 3’ 22’’ animation 2010
Ένα παιδί του τρίτου κόσμου κυνηγά το όνειρο της ελευθερίας του και πέφτει θύμα εκμετάλλευσης 




ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ
Διάρκεια: 128' - Σκηνοθεσία: John Ford -  Σενάριο: Nunnally Johnson, John Steinbeck (μυθιστόρημα)
Πρωτ.: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon.
Βασισμένη στο βραβευμένο με Pulitzer 1939 βιβλίο του Αμερικάνου συγγραφέα John Steinbeck, το οποίο ένα χρόνο  μετά (1940) ο σκηνοθέτης John Ford μετέφερε στη μεγάλη οθόνη κερδίζοντας το βραβείο Oscar καλύτερης σκηνοθεσίας. Στη ταινία παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας Joads που ζουν στην Οκλαχόμα, οι οποίοι το 1930 κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης χάνουν την φάρμα τους και αναγκάζονται να εργαστούν ως εργάτες στη Καλιφόρνια κάνοντας ταξίδια ανά τις ΗΠΑ αναζητώντας δουλειά και ευκαιρίες για όλη την οικογένεια.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

               ΠΕΜΠΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ώρα προβολής 21:00

«Where is your head ?»  Nenko Genov  Βουλγαρία  7’ μικρού μήκους, 2010
Μια ιστορία για τον μηχανικό τρόπο με τον οποίο ζούμε και αντιδρούμε σε καταστάσεις χωρίς να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Θα το προσέξει άραγε κανείς αν χάσει το κεφάλι του; 



ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ
Διάρκεια: 120' - Σκηνοθεσία: Sydney Pollack
Σενάριο: Horace McCoy (μυθιστόρημα "They Shoot Horses, Don't They?"), James Poe, Robert E. Thompson. Πρωτ.: Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young, Red Buttons.
Τις σκοτεινές μέρες τις οικονομικής κρίσης, οι ‘χορευτικοί μαραθώνιοι’ αποτελούσαν έναν τρόπο για να διαγωνιστούν οι απελπισμένοι άνθρωποι με σκοπό τα χρηματικά έπαθλα. Το θέαμα κρατούσε μέρες, καθώς οι διαγωνιζόμενοι πίεζαν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια της εξάντλησης, ενώ το βάρβαρο κοινό παρακολουθούσε στοιχηματίζοντας χρήματα για σπορ ή κέρδος...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

          ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ώρα προβολής 21:00

«The veil» Ömer Çaçan  Τουρκία  7’ μικρού μήκους, 2009
«Το Πέπλο» είναι μια ιστορία γυναικών που έγιναν μητέρες ενώ ήταν οι ίδιες ακόμη παιδιά. Μια ιστορία ενός ατελείωτου κύκλου απελπισίας που καταλήγει να είναι το πεπρωμένο. Μια ιστορία σιωπηλής συναίνεσης. Η Σεμίλ ζει σε ένα πλίνθινο σπίτι σε ένα μακρινό χωριό. Η ιστορία της τελειώνει μια μακριά σκοτεινή νύχτα και μια μακριά σκοτεινή νύχτα ξεκινά και πάλι. 


ΝΟΡΜΑ ΡΕΙ
Διάρκεια: 110’ – Σκηνοθεσία: Martin Ritt    -  Πρωτ.: Sally Field, Beau Bridges
Μια ανώνυμη εργάτρια σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ανακαλύπτει τον κρυφό συνδικαλιστή που έκρυβε μέσα της όταν αποφασίζει να βάλει τέλος στις αδικίες και απολύσεις που διαπράττονται εις βάρος των συναδέλφων της και να ηγηθεί ενός συνδικάτου που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Αποτέλεσμα της πράξης αυτής ήταν η πραγματική Νόρμα Ρέι (ονόματι Κρίσταλ Λι Σάτον) να γίνει λαϊκή ηρωίδα και η Σάλι Φιλντ, που την υποδύθηκε στο σινεμά, να κερδίσει Οσκαρ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

                  ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ώρα προβολής 21:00

«The freedom» Artan Maku  Αλβανία  15’ 10’’ animation 2011
Τα εξημερωμένα ζώα συγκεντρώνονται και αρχίζουν να παραπονούνται για τις ενοχλήσεις που προκλήθηκαν από την κοινωνία των εξωγήινων (την ανθρώπινη κοινωνία) οι οποίοι τους αρνούνται το δικαίωμά τους στην ελευθερία. Αυτό το χρησιμοποιούν τα άγρια ζώα του δάσους τα οποία μέσω των ΜΜΕ διαφημίζουν τη ζωή στο δάσος ως ευτυχισμένη και γεμάτη ελευθερία. Τα εξημερωμένα ζώα τους πιστεύουν και τρέχουν προς την ιδανική ελευθερία, αλλά…


ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ
Διάρκεια: 113' - Σκηνοθεσία: Fernando León de Aranoa
Σενάριο: Fernando León de Aranoa, Ignacio del Moral – Πρωτ.: Javier Bardem, Luis Tosar, José Ángel Egido, Nieve de Medina, Enrique Villén.
Σε μια γραφική, παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας, που πλήττεται από την μάστιγα της ανεργίας και της ανέχειας, μια παρέα απολυμένων εργατών συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στο ίδιο μπαρ, ενώ τις καθημερινές έρχονται αντιμέτωποι με την αναμονή και την αβεβαιότητα στο ταμείο ανεργίας και τα διάφορα γραφεία ευρέσεως εργασίας... Μετά το κλείσιμο του ναυπηγείου στο οποίο δούλευαν, μια ομάδα εργατών έρχονται αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που τους αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον, κάτι που «ξεχνούν» προσωρινά, φιλοσοφώντας και καταναλώνοντας καθημερινά άφθονα ποτήρια αλκοόλ στο μπαρ ενός πρώην συναδέλφου τους...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

        ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα προβολής 21:00

«Nina please»  Barbara Vekaric  Κροατία 15’ μικρού μήκους, 2010
Μετά τη γέννηση της κόρης της, η Νίνα δεν έχει διάθεση για σεξ. Ο γάμος της είναι σε κρίση και μετά βίας μιλά στο σύζυγο της. Η Νίνα αγαπά τον Νέβεν, αλλά με έναν φιλικό τρόπο και τον ευγνωμονεί για ό,τι της παρέχει. Όμως δεν την ελκύει πια. Ο Νέβεν της είναι πιστός, δε θέλει να την απατήσει, αλλά εξαντλείται η υπομονή του. Όταν τους επισκέπτονται για το σαββατοκύριακο ο αδελφός της Νίνα, Αντρίγια και η φίλη του Κριστίνα, ο Νέβεν χρησιμοποιεί την παρουσία τους για να αναγκάσει τη Νίνα να εκπληρώσει τις «συζυγικές της υποχρεώσεις»


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ
Διάρκεια: 111’ - Σκηνοθεσία: Marc Forster
Σενάριο: Milo Addica and Will Rokos.  Πρωτ.:  Billy Bob Thornton, Halle Berry, and Heath Ledger
 Η ταινία εκτυλίσσεται στο σημερινό αμερικανικό Νότο κι αφηγείται την ιστορία δυο οικογενειών, μιας λευκής και μιας μαύρης, που τα μονοπάτια τους, κάτω από τραγικές περιστάσεις, διασταυρώνονται και οι ζωές τους αλληλοεπηρεάζονται. Από τη μια, έχουμε την οικογένεια του λευκού Χανκ, δήμιου στις φυλακές της Τζόρτζια, του ιδιαίτερα ευαίσθητου γιου του, Σόνι, που ακολουθεί, απρόθυμα, το επάγγελμα του πατέρα και του καταπιεστή παππού, φανατικού ρατσιστή που έχει μεγαλώσει την οικογένεια του στο μίσος για τους μαύρους κι από την άλλη, την οικογένειά του μαύρου θανατοποινίτη Λόρενς και της γυναίκας του, Λετίτσια. Ο Χανκ θα εκτελέσει τον Λόρενς (οι σκηνές της εκτέλεσης είναι από τις πιο ανατριχιαστικές που έχουμε δει), αλλά θα σταθεί υπεύθυνος για την αυτοκτονία του γιού του, η Λετίτσια θα χάσει τον άντρα της και στη συνέχεια, σ' ένα ατύχημα, το μικρό γιο της. Με αποτέλεσμα, η μοίρα να φέρει τους δυο του, κοντά,.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

                ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα προβολής 21:00

«Pigfoot 0,75 €/kg» Marin Stefan, Rares Neagu Ρουμανία 7’ 42’’ μικρού μήκους, 2011
Η ταινία παρουσιάζει κοινωνικά θέματα όπως είναι η φτώχια και η κοινωνική ανισότητα στη Ρουμανία, μ’ έναν ειρωνικό και μάλλον χιουμοριστικό τρόπο. Η δράση λαμβάνει χώρα στη Βουδαπέστη, όπου βλέπουμε ένα φτωχό νεαρό άνδρα να ξοδεύει τα τελευταία του χρήματα για ν’ αγοράσει το μόνο που μπορεί, ένα πόδι γουρουνιού. Μόλις βγαίνει από το μαγαζί, τον ληστεύει ένας άστεγος και αρχίζει να τον κυνηγά μέσα στο πλούσιο κέντρο του Βουκουρεστίου. Ο άστεγος τελικά καταφέρνει να ξεφύγει και κρύβεται σε μια σπηλιά στο πάρκο Cismigiu για να απολαύσει το γεύμα του. Δεν ξέρει όμως ότι δεν είναι ο τελευταίος κρίκος σ’αυτή την «τροφική αλυσίδα». 


ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ
Διάρκεια: 122’ - Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς - Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Ντόναλντ Γουέστλεϊκ. Πρωτ.:  Χοσέ Γκαρσία, Κάριν Βιαρ, Ζορντί Μονφίλ, Ούλριχ Τουκούρ, Ολιβιέ Γκουρμέ.
Λόγω περικοπών ο Μπρουνό, υψηλόβαθμο στέλεχος μιας χαρτοβιομηχανίας, ύστερα από 15 χρόνια άψογης συνεργασίας, απολύεται. Αισιόδοξος στην αρχή, συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά, ύστερα όμως από τρία χρόνια ανεργίας, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βρει γρήγορα μια λύση για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του. Έτσι, αφού εντοπίσει τους υποψήφιους για τη νέα θέση που διεκδικεί, αρχίζει να τους εξοντώνει έναν έναν... Ο ήρωας της ταινίας δεν είναι ο συνηθισμένος παρανοϊκός serial killer των ταινιών τρόμου, αλλά ένας φυσιολογικός, απελπισμένος άντρας που οι κοινωνικές συνθήκες τον μετατρέπουν σε δολοφόνο κατ' εξακολούθηση. Ο Γαβράς φτιάχνει μια μαύρη, σατιρική κωμωδία, ταυτόχρονα πολιτικό θρίλερ, τοποθετώντας τον ήρωα του σ' ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον και καταγράφοντας με λεπτομέρεια την απρόσωπη πόλη στην οποία κινείται ο ήρωας, αντιπαραθέτοντας την εικόνα μιας δήθεν ευημερίας μ' εκείνη της ανεργίας και την κατάντια των ανθρώπων που κάποτε πρόσφεραν τόσα στην κοινωνία τους και τώρα οδηγούνται σε ακραίες λύσεις, ορισμένοι ακόμη και στην αυτοκτονία.

1 σχόλιο: